The (photo) Studio to-do list

Tja!

Startar en tråd här för att ta oss vidare med arbetet att göra studion till en fungerande kreativ plats för film och foto.

Rummet är såklart till för alla tänkbara aktiviteter men här följer lite idéer på saker som behöver fixas för att få igång den. :slight_smile:
(Som jag baserar på erfarenheter från att ha ägt och drivit några fotostudios)

Jag har tagit med mig lite utrustning till studion idag… Det är mycket Utrustning som saknas men när jag får upp dessa prylar nu så är det lättare att göra en lista…
Dessa prylar är en mindre ”grund utrustning” som alla medlemmar får låna/använda.
Som inte behöver vara inlåst utan som jag ser det hängande på väggen på sina egna platser… (lite som träslöjden i skolan)
Jag tänker att det uppmuntrar alla i huset att boka studion och ”leka” lite om saker finns lätta att låna. Sen kan vi (när vi fått in lite stålar) ta en öppen diskussion om vi vill investera i bättre grejer…)

Men nu behöver vi lite saker för att göra det enkelt att hålla efter, enkelt för alla att förstå vad som hör hemma var…

  1. Krokar, fästen mm för stativen etc.
    Jag pratade med Emanu och frågade om han kunde svetsa krokar till oss?
    Kan vi betala honom något för det jobbet? Det handlar mer om en symbolisk summa… (men vi måste köpa lite material)
  • köpa fyra sladdvindor som jag monterar fast i väggen.

  • stora svarta tyger för väggarna.
    -skenor till tygerna(det bör vara just skenor så att man lätt kan dra tyget…

  • stålrör som löper längs väggarna (ovanför/utanför skenorna) Om man vill hänga en utställning etc med de svarta tygerna bakom.

-4 klämmor
-några glöd-lampor till en fotolampa som jag lånar ut.
(Ca 600.-)

Tänker att vi tar 4 lampor (från kultur huset lamporna)
Byter ljuskällorna till LED och sitter en i varje hörn/taket i studion… Det blir superfint grund ljus för yoga/möten/vad som helst…
Men då behöver vi köpa 4 led-bygglampor att bygga dessa av…?

Jag lånar ut:

2 stora windupp foto stativ
1 bom
3 mindre fotostativ

1 pro tungsten fotolampa
(300/650/1000w)
Man byter glödlampa beroende på hur starkt man vill ha den)

-1 fotoparaply
-1 foto softbox med hållare
-1 mjukljus Reflector

-1 hemmabyggd E27 lampa för ovanstående reflektorer.

Tänker att jag tar två till fresnell lampor ifrån kulturhuset och bygger två bra fotolampor av dessa.

Hmmm…Säkert en massa kvar men vad säger ni så här långt?

Stay Sharp! // Simon

2 Likes

Tack Simon!

Förstår jag rätt att det här är saker som behöver köpas in?

Ge mig en budget på vad det kostar så kan jag ta ställning till om vi har pengar. Det behöver inte vara exakt - typ hur många tusen kr?

Jag gör en ny koll på vad tyger, skenor etc kostar… Hade joannis rör? Tyg?
Kollar vad lite sladdar mm kostar på biltema och gör en uppskattning.
Sen kan vi avgöra vad vi vill/kan/har råd att prioritera. :slight_smile:

2 Likes

En vidare tanke som vi inte berört så mycket tidigare gällande studion är att en foto/film studio oxå är en plats som skapar cirkulation av nya människor.
Det kan vara allt ifrån, reklambyrå människor, kunder, modeller, mm… Människor som med stor säkerhet blir nyfikna på huset i övrigt, får en rundvandring där de träffar på oss andra i huset, ser Cecilias vackra tavlor, träffar någon som står och fräser någon märkligt i verkstan eller ser ett mysigt gäng köra den dagliga lunch yogan… Jag är övertygad om att den foto/film bonus cirkulationen av folk kommer ge oss mycket på alla möjliga plan och med stor säkerhet skapa både konstnärliga men även kommersiella utbyten på fler ställen i husen än i just studion…

2 Likes

Ping @Joannis-Magnus

Tror det.
Det fanns något resonemang om att noden skulle låna ut tyget mot viss ”bokad tid” i studion. En idé som jag ställde mig lite tveksam till?
Vem som använder studion när är beslut som måste tas mer genomtänkt enligt mig och där jag tror att ”lån av utrustning mot bestämd tid” deals gör att vi tar byter bort ”flex” möjligheterna.
Får lyssna med joannis igen så att jag inte missuppfattat hans idéer.

1 Like

1: Ja du har missupfattatat de idéerna. Vi lämnar det och blandar inte in noden.

2: david har tyg det behövs bara ett beslut om blivande ska investera och vilken budget. Ett preliminärt pris va ca 2000-2500 +moms för 40m x4.35m

3: det finns rör hos david och det finns inköpsplaner på rör till TT med från annan part.

4: det finns elsladdar i huset vad behövs?

Vill även nämna att jag drog om elen igår i TT så stora trefasladden med central behöver ej vara där permanent. Så den är borta.

2 Likes

Vill säga mycket bra jobbat! Kommer så klart hjälpa till så mycket jag kan.

Det finns även ett stort plåtskåp tillgängligt, om man monterar en låsmekanism på med ett kod/hänglås kanske det skulle fungera för att låsa in utrustning?

Andra frågor är, finns ett bra snyggt höj och sänkbart bord. Är det inte bra att ha ett sådant? När man jobbar där kan det va bra med ett bord för dator utrustning etc.

Finns även ett bra lågt skåp i lokalen i bromma låsbart plåt, skulle få platts exakt under ett skrivbord. (Om det är kvar)

Sen måste vi planera ang hur vi hänger upp rör, har klurat på det länge även för TT är nog viktigt att vi gör det ”rätt” och säkert. Stör mig varje dag jag går in i studion och noterar ögglorna i taket som sitter fel enligt ”riggnings regler och normer” (ska absolut inte sitta vågrätt utan lodrätt) är personligen öppen för många lösningar så länge man inte gör ögonfallande fel som någon branchkunning person kan se kanske inte är farligt men anser det lite pinsamt.
Till detta vill jag påpeka att mycket beror på vilket tyg man använder. Burtontyger av god kvalitee väger ca 500g kvm och behöver kraftig upphängning. Det tyget vi kan köpa från gierta är ett mörkläggningstyg svart. Om jag förtått det rätt är de relativt lätta men av hög kvalitee som inte släpper in ljus (tunna burtontyger är dessvärre lite halvt genomskinliga) beroende på hur tyget är så får vi se hur vi sätter upp det. Det har tidigare suttit i skena på operan, så om vi har tur finns det anordning för att hänga (dvs är fållat och fixat som mörkläggningsgardin) tycker vi börjar med att köpa in tyget är ett jättebra pris. Sen klurar vi på upphängning beroende på hur det är.

Davids rör är bra de är av aluminium det finns en tunnare 25mm variant som är lämplig för tyger. De är längre. Tyvärr är de som är 50mm std korta är därmed därför jag kollar med kontakt ang att köpa stålrör å 6m 50mm 2mm tjocklek. Ang tt är de mycket snyggare då de inte är blanka. Kanske är en fördel för fotostudion med? Personligen tycker jag rostiga rör är snyggare en aluminium.

Ska försöka ta in ett pris på stålrör har en kontakt som i mån om tillgång kan ge mig mycket bra pris om man köper en lagom stor mängd.

Ang el kan vi få fram en plan? Bör planera detta korrekt så inte uttag används som delas med andra rum, är just ett specifikt uttag som om proppen går slocknar nödbelysning samt halva ljuset i TT. Finns ju en 32a nu i lokalen. Jag har massor med centraler jag kan låna till rummet, plockade bla upp en 32a byggcentral i veckan från en byggsäck på gatan! Regnluckan är trasig men använder man den permanent inomhus är det ok. Är den större modellen. Har även några 16a centraler som ej bör användas utomhus. (Sprucken plast bara å limma) kabel har vi en hel del kanske köpa in lite kontakter och sitta och klippa å laga, annars är malmbergs billiga på kabel. Har liknande projekt i TT med att få upp ström i trossen så vet ej om det räcker. Ang kabel vill jag att vi använder proffsdosorna dvs de svarta med två tre uttag som man kan öppna och montera på kabel (dvs ej fix) och de saknar petskydd. Är ok innom proffsverksamhet att inte ha petskydd. Är snarare farligt med petskydd slits och orsakar brand etc samt är jobbigt när man dinglar på en stege och försöker sätta i en kontakt.

Jag tar med mig lite fler centraler till blivande tillsvidare, har även abnorma mängder vita vanliga skarvdosor i mitt förråd. Vill dock inte lägga fram för många de har en tendens att ”försvinna” de vita billigare är ok men de av proffskvalitet vill jag att de inte hamnar på vilovägar behöver de själv på event. Är ok om simon använder för jag vet att de kommer tillbaka men stör mig när man tar med massor med grejer och sen när man själv ska ha de är de väck eller helt plötsligt bortglömda längs in i en container.

Simon hur många watt är alla lampor på?

Ang el, båda rummen va en gång samma så är några uttag som delas, i princip handlar det om två grupper. Av praktiska skäl anser jag att istället för att ha två grupper som är halva halvamellan lokalerna dela på de och låta ena gruppen vara till studion och andra till TT? Har för mig just nu att ena är redan helt på studions sida tog bort utagen i TT. Så den är 100% där. Den andra är dock fortfarande delad. Borde ta och lösa det. Är det ok?

Om det är högt upp på önskelistan skulle vi kunna leasa ett till från RP. Att leasa är allmänt ganska bra för oss just nu, eftersom det är likviditeten vi har problem med.

Det låter ju som en bra kombination med de grejer som @Simon behöver låsa in ändå.

Jag är inte alls kvalificerad att svara på frågan tror jag. Men om du, @hampus och @Simon är överens och @hampus tror att det är safe med avseende på huset, så kommer inte jag lägga mig i mer än så.

Om vi behöver en elektriker med cert så känner jag en med egen firma som gärna hjälper Blivande, som nog kan tänka sig konsultera lite utan kostnad. Säg till om det skulle behövas.

Förtydligande: all el görs av enligt branschregler så det är inget att oroa sig för, är dvs inget hemmapul, finns redan elektriker tillgänglig.

Bordet är snarare i vägen just nu och vi behöver hitta en platts för det. (Skåpet detsamma) om hampus inte har någon annan plan för det så klart.

Ang delning av el, är faktiskt specifikt ett uttag som om det används med hög belastning blir det problem. Är det vid dörren till TT är även i taket men det är minimalt är snarare utag på golvet och någon kopplar just in en stark lampa där, vi kan säkert lära oss att inte göra det och bara använda 32a centralen men finns risk att när andra är där att de gör fel. Sen vet de ej var propparna är och lämnar det, och ja TT är bäcksvart. Uttag i tak för belysning är lätta att ha under kontroll. Så bäst vore om man bara tog bort det. (Alt flyttade över till TT. Finns ju massa andra uttag i studion har knappast ngn brist där. Dock är det lite brist i TT.

Det har hänt ett par ggr nämligen. Jag ska kolla närmare på det och komma upp med en plan, viktigt för mig är att veta hur mycket el studion behöver så man kan göra beräkningar. @Simon gör en uppskattning, skulle 3x 16 va lagom dvs 3x ca3800w för golvet för de flyttbara studiolamporna? Det skulle vara mycket enklare med 3x10a då får man tre uttag direkt på skenan grupp ett två tre med egna säkringar. Dock är det bara 3x 2300 watt.

Va bra! Då kollar vi budgetläget.
Skenor/tyg är enligt mig en bra prioritering.
När vi fått upp dessa så blir rummet mer komplett för allt möjligt.

Jag tänker mig 4 st sladdvindor, en i varje hörn som är fastsatta med någon skruv. Då rullar man ut den sladd man behöver för att sedan rulla in den och hänga upp vindan på någon krok när man är klar.

Skenor till tyget kan vi köpa på ikea.
Jag kollar priset.

Kan du lyssna om priset på tyget samt ev rör Joannis? Så att vi får ett tydligt pris att ta ställning till?

1 Like

Uttagen i Studio taket vill jag ha kvar.
De kommer att användas med fresnellerna som skall upp (en i varje hörn)
I och med att den skall funka som studio för foto/film så behövs det lite kräm i uttagen.
Vet inte vad som sitter där idag. Låt oss kolla det…

Vi tittar på elen ihop och bestämmer hur vi skall fördela den…

1 Like

Tja!
Nej, inga stora höj/sänkbara skrivbord i studion
Studion måste vara helt tom på golvet när den inte används… Det är det enda som kommer funka… Ett fast bord blir snabbt en avställningsyta för allt möjligt och sen är vi ”där” igen med ett rum fullt av ”bra-och-ha-prylar”…:
Jag tänker hänga upp två ihopfällbara bänk-bord på väggen som man lätt kan ta ner och använda vid behov…

1 Like

Jag har sett att det nu står ett där. @Joannis-Magnus, är det du som ställt det?

Och gällande skenor för tyget så kan du släppa den biten joannis. Frida har fem års ren inrednings arkitekt utbildning och har stenkoll på vad som behövs.

Nej absolut inte jag…
Det står två stora tunga windup foto stativ som skall hängas upp på krokar på väggen…
Bordet måste bort…