Om Frihamnens Grannskapsforum

Frihamnen står inför en metamorfos. Under de kommande tio åren kommer det hända mycket i hamnen, när containertrafiken flyttas till Norvik och nya verksamheter fyller de tomma ytorna. Nya hus ska byggas, andra kommer rivas. Vissa verksamheter kanske flyttar ut och andra flyttar in. I tider när en stadsdel förändras snabbt finns det möjlighet att ta vara på behovet att kommunicera med varandra och bygga ett tätt nätverk mellan oss som är verksamma i hamnen. Det finns redan många kreativa och innovativa människor som arbetar i Frihamnen och fler ska vi bli. Tänk vilken stämning och sammanhållning vi kan skapa om vi börjar samarbeta?

Varför grannsamverkan i Frihamnen?

Vi har en unik chans att skapa en pulserande, levande plats i mellanrummen som skapas mellan nybyggnationerna. Frihamnstorgets färglada containers och kommande konstgallerier är ett första exempel. Samtidigt är det viktigt att alla verksamheter som redan finns i Frihamnen fortsätter fungera bra med det nya som kommer. Allt det blir mycket lättare om vi börjar prata med varandra. Därför har vi bjudit in er till den här gruppen. Vi kommer att använda den för att lägga upp förslag, diskussioner och idéer.

Vilka står bakom?

Vi som står bakom heter Blivande, och vi driver ett hus för kreativt arbete, participatorisk kultur och events på korsningen Liljas gata och Södra hamnvägen i Frihamnen. Huset drivs av @hampus, @Linnea och mig tillsammans med vårt community. På parkeringen intill driver vi Frihamnstorget som vi vill låta blomma ut till Frihamnens nya mötesplats och experimentverkstad för kultur, konst och kreativt entreprenörskap.

Vi på Blivande använder redan ett forum för att planera Frihamnstorget och huset Blivande. Ta en titt där för att se hur det kan funka.

Tekniskt sköts forumet av Edgeryders, ett europeiskt nätverk för community-baserad kollektiv intelligens. Edgeryders och Blivande hänger ihop genom att Edgeryders has sin nordiska bas på Blivande. Jag sitter i styrelsen för Edgeryders och @MariaEuler, verksam konstnär i huset Blivande, jobbar också som community manager för Edgeryders.

Varför ett forum?

Vi har märkt att ett forum är bättre för att hålla koll på många trådar och samarbeten än till exempel en Facebook grupp, en Slack eller en email lista. Dessutom är det många som försöker komma bort från de sociala mediernas hets och larm. Det är också många arbetsplatser som inte gillar att Facebook används på arbetstid, och eftersom vi vill vara en plats för utbyte mellan företag och organisationer i Frihamnen känns det mer naturligt att ha ett forum. När du blivit medlem i forumet kan kan du också få mail när någon taggar dig, eller när det kommer nya trådar. Då kan du svara direkt på mailen och de hamnar i forumet utan att du ens behöver logga in.

Vi har också skapat en Facebook-grupp eftersom vi vet att det kan vara enklare för många. Det funkar ofta bra att ha kortare diskussioner och snabba notiser i en Facebook-grupp. Vi håller koll på båda platserna och ser var vi får momentum helt enkelt.

2 Likes

Introducera er gärna i den här tråden! :slight_smile: